Företagsresor

Bokning av företagsresor: Tips och råd

Att boka en företagsresa kan vara en utmaning. Det finns många saker att tänka på och det är lätt att göra misstag. I detta inlägg tänkte jag ge lite tips och råd om hur du bokar din företagsresa på rätt sätt.

Det första du bör tänka på när du bokar en företagsresa är vilken typ av resa det är. Ska du flyga, ta tåget eller köra bil? Detta spelar stor roll i hur du bokar och planerar din resa.

Flygresor bör du alltid boka i förväg, gärna minst en månad innan avresa. Detta gäller särskilt om det är en populär rutt eller om du reser under högsäsong. Boka inte flygresan på sista minuten, då blir det ofta dyrare och du riskerar även att få ett begränsat utbud av flygningar att välja mellan.

När du bokar en tågresa är det oftast billigare att köpa biljetten i förväg. Detta gäller särskilt om du reser under rusningstid eller på en populär rutt. Om du är flexibel med datumen för din resa kan det också vara en idé att titta på biljetter med restid. Dessa är ofta billigare än biljetter med en kortare restid.

Det finns många olika sätt att boka en företagsresa. Du kan göra det på egen hand, anlita en resebyrå eller boka genom ditt företag. Om du är osäker på hur du ska gå tillväga är det alltid en bra idé att fråga någon som har mer erfarenhet. På så sätt kan du få hjälp med planeringen och undvika potentiella problem under resan.

När det gäller företagsresor finns det några olika alternativ att välja mellan.

De vanligaste sätten att åka på företagsresor är flyg, tåg eller egen bil/tjänstebil.

Flyg

Att flyga i tjänsten har både sina fördelar och nackdelar, exempelvis:

+ Det är oftast den snabbaste resan, speciellt om du ska resa långt.

+ Det är en säker resa. Flygbolagen har strikta säkerhetsregler, och olyckor är mycket ovanliga.

– En av de största nackdelarna med att flyga är kostnaden. Flygresor kan vara ganska dyra.

Tåg

När det gäller tåg så finns det även där både fördelar och nackdelar:

+ Tågresor är ofta mycket bekvämare. Du kan sitta ner och slappna av under resan, och det finns gott om plats för att sträcka ut sig.

+ Tåg är också en relativt säker resa. Olyckor är ovanliga, och de flesta tågbolag har strikta säkerhetsregler.

– En av de största nackdelarna med tåg är att det kan vara långsamt. Tågresor tar oftast längre tid än flygresor, särskilt om du reser långt.

Bil

När det gäller att köra egen bil/tjänstebil så finns det även där både fördelar och nackdelar:

+ Det minskar stressen kring resor eftersom man slipper oroa sig för bokningar och tidtabeller. Dessutom ger det en större frihet när man reser då man inte behöver följa några scheman.

– Du kör själv bilen och det innebär att du inte kan arbeta under restiden, åker du flyg eller tåg kan du använda restiden till arbete.

Det är alltså viktigt att tänka igenom både fördelar och nackdelar innan man bokar sin företagsresa.

På mitt jobb brukar vi använda oss av AKI Travel som är en affärsresebyrå som arbetar med företagsresor. Det gör att jag inte behöver lösa de praktiska delarna själv utan de fixar allt, bokar tåg/flyg/hotell och jag kan fokusera på mitt arbete istället vilket är skönt.

Min nästa resa i tjänsten går till Oslo där jag ska träffa en av våra större kunder för att diskutera hur vi kan fördjupa vårt samarbete.

Etiketter: